Anders kombinerer sykling med interessen for grunnvann

ANDK NIRAS

Når Anders Juhl Kallesøe 26. mai 2023 setter seg på sykkelen og ruller ut på de danske veier, er det startskuddet for en 750 km sykkeltur gjennom Jylland og Fyn. Turen har han kalt Tour de Grunnvann og formålet er å gi danskene et annerledes innblikk i deres vannforsyning.

Anders Juhl Kallesøe er sykkelentusiast og tar i år på seg sin hittil største utfordring: Tour de Grunnvann. Kombinasjonen av sykkeltur og grunnvann kommer kom ikke helt ut av ingenting. For Anders er vel det man kan kalle en vaskeekte grunnvannsnerd. Til daglig er han grunnvannsgeolog i NIRAS - og på fritiden er han engasjert i styret i det lokale vannverket i Malling. 

Da Anders la frem ideen om Tour de Grunnvann for hans avdelingsleder Morten Westergaard, ble han fra starten møtt med entusiasme og positiv energi. Anders betaler selv for de to ukene med permisjon, mens NIRAS støtter opp om hans gode ide ved å sponse utstyr, sykkeltøy og bevertning underveis. I prosjektet har han også fått med seg Danske Vandværker som støtter saken med spons og markedsføring rundt turen og dens gode formål. 

”For meg betyr det noe at min arbeidsplass også støtter tiltak hvor for eksempel formidling vekter høyere enn profitt. Åpenhet internt gjør at man får mot til å teste også litt annerledes ideer. Jeg er glad for all imøtekommenheten og støtten jeg har fått. Det gir motivasjon til planleggingen”, forteller Anders om realiseringen av hva som startet som en god ide og som nå ender med minimum 750 km i sykkelbeina. 

Vannpauser ved 12 vannverk

Den planlagte Tour de Grundvands rute starter i Broager, gjennom Fyn og slutter i Hjørring. Sykkelturen som forventes å ta to uker, er den perfekte måte å kombinere interessen for sykling i naturen med geologi og grunnvann. ”Jeg har lenge lekt med tanken om en lengre sykkeltur rundt i Danmark, så hvorfor ikke kombinere det med noe faglig og benytte turen til å få et lite innblikk i drikkevannet, hvis opprinnelse i høy grad også skifter avhengig av hvilke deler av Danmark man beveger seg gjennom”, forteller Anders.

Underveis vil Anders besøke en rekke vannverk og møte lokale vannverksfolk eller fagfolk som arbeider med å sikre rent drikkevann til forbrukerne. ”Våre vannverk er kritisk infrastruktur og våre grunnvannsressurser er under stadig større press fra flere sider. Tour de Grunnvann er derfor også en anledning til å lytte og dele erfaringer. Det venter helt sikkert noen spennende samtaler med mennesker som har mye på hjertet, og som brenner for drikkevannsområdet. Det gleder jeg meg til”, forteller Anders.

For Anders handler det om å bruke vannpausene til å bidra til økt oppmerksomhet og interesse rundt vannforsyningen. ”Jeg har en klar følelse på at mange har fått øynene opp for de utfordringer vårt drikkevann står overfor. Dessverre er det med et dystert bakteppe fordi det konstateres flere og flere miljøfremmede stoffer i grunnvannet. Jeg håper at turen kan være enda et lite skritt mot å forstå hvorfor grunnvannsvern er viktig nå og for fremtidige generasjoner”, sier Anders og fortsetter: ”Kanskje det også kan inspirere andre til å engasjere seg i vannforsyningen.”

Vil du følge med?

Heldigvis behøver man sykle de 750 kilometerne selv for å ta del i de mange gode opplevelsene som venter Anders på Tour de Grunnvann. På Danske Vandværkers Facebook-side kan du følge hans reise gjennom Danmark.

NIRAS - Here We Grow.

Se også: