NIRAS utfører overvåkning av Ren Drammensfjord

Drammensfjorden er en terskelfjord som strekker seg fra vestsiden av Oslofjorden til utløpet av Drammenselva, og har i lang tid vært utsatt for forurensning fra ulik industrivirksomhet og menneskelig aktivitet. Over tid kan slike persistente (ikke-nedbrytbare) miljøgifter legge seg på havbunnen og utgjøre en forurensningsrisiko for både økosystemet i fjorden og human helse ved konsum av fisk og skalldyr.
De siste 30 årene har miljøforholdene i fjorden blitt betydelig forbedret, selv om enkelte utfordringer vedvarer. Forhøyede nivåer av forurensning i bunnsedimenter i fjorden er et eksempel på dette. Det er derfor viktig å overvåke nivåene av miljøgifter og vurdere ulike tiltak for å bedre vannkvaliteten.
NIRAS Norge overtok ansvaret for gjennomføring av kartleggingen av Drammensfjorden i 2019 på oppdrag for Drammen og Lier kommune. Kartleggingen inkluderer både undersøkelser av miljøgifter i sedimentene på bunnen av fjorden og prøvetaking av dyr som lever tett på den, slik som krabbe og flyndrefisk.
Hovedtiltaket for ytterligere forbedringer av miljøtilstanden i Drammensfjorden har de siste årene vært naturlig overvåket tildekking (Monitored Natural Recovery, MNR). MNR innebærer at forekomsten og biotilgjengeligheten til forurensning minsker over tid ved at gammel forurensning i sedimentene dekkes av renere sedimenterende materiale fra elvene. I flere områder i Drammensfjorden ser man at sand som naturlig føres ut med Drammenselva bidrar til å dekke til forurenset sjøbunn. I andre områder har undersøkelsene avdekket at det finnes enkelte «hotspot»-områder med særlige forhøyede verdier av miljøgifter hvor slik tildekking ikke skjer. Her brukes kartleggingene blant annet for å vurdere om det bør gjennomføres opprydning for å forhindre negative miljøkonsekvenser.
Prosessen overvåkes ved hjelp av målinger for å avgjøre om den gir ønsket resultat, og i så fall hvor raskt forbedringen skjer. Andre tiltak kan også iverksettes dersom det viser seg at gjenopprettingen skjer for langsomt, eller hvis situasjonen forverres. Miljøovervåkning er derfor en sentral del i MNR.
I dag er det advarsel mot å spise fisk fra Drammensfjorden på grunn av høye nivåer av enkelte miljøgifter, men med tidens hjelp og igangsetting av tiltak for å minimere eksponering av dyrelivet for miljøgifter, vil dette kunne endres. NIRAS sitt arbeid bidrar til kunnskap om forurensningssituasjonen i Drammensfjorden, noe som er viktig for å måle effekten av tiltak gjennomført så langt. Et godt og tett samarbeid mellom flere aktører legger grunnlaget for et renere vannmiljø i Drammensområdet. Målet er at man en dag trygt vil kunne spise fisk fra Drammensfjorden igjen.