Amalie Skibeli Herrem utvikler seg faglig og personlig med NIRAS sitt skandinaviske graduateprogram

Amalie Skibeli Herrem NIRAS Norge

Amalie Skibeli Herrem kommer fra Stavanger i Norge og har jobbet på NIRAS-kontoret i Aarhus fra august til desember 2022. Her har hun vært en del av NIRAS sitt toårige graduateprogram, hvor fagfolk fra Norge og Sverige reiser til Danmark for å styrke karrieren.

Reisen startet da 26 år gamle Amalie, som nyutdannet med en Master i geologi fra Universitetet i Oslo, kom over en beskrivelse av NIRAS’ Scandinavian Graduate program:

«Jeg syntes det hørtes ut som et både interessant og relevant karrierealternativ for meg – og det var ekstra spennende å få reise til utlandet», sier Amalie om motivasjonen for å søke.

Varm velkomst

Som en heldig del av totalt fem utvalgte reiste Amalie til Danmark. Det var med spenning i magen hun fikk en jobb ved avdelingen for infrastruktur i Aarhus. Heldigvis var velkomsten varm, og hun ble raskt kjent med kollegene:

«Jeg har følt meg så velkommen her i NIRAS, og folk har vært veldig hjelpsomme og imøtekommende. Her kan jeg spørre hvem som helst om hva som helst», sier Amalie og smiler.

Det er mange unge ansatte her i NIRAS og jeg har opplevd et sterkt fellesskap mellom de andre nyutdannede.

Amalie Skibeli Herrem

Hverdagen kom raskt i gang med et mangfold av utfordringer og spennende prosjekter. For Amalie var det ekstra spennende og lærerikt å dra ut på tilsyn:

«Det morsomste så langt har vært å få lov til å arbeide ute i felten. Her har jeg nemlig lært hvordan man utfører undersøkelser i Danmark og hvilke metoder som brukes for å undersøke grunnforholdene», sier Amalie entusiastisk.

Men arbeidet i Danmark har også bydd på faglige utfordringer, for de danske grunnforholdene er geologisk svært forskjellig fra de norske.

COMPRESS Amalie Skibeli Ole Jørgen Skjervik NIRAS NORGE
Amalie Skibeli og Ole Jørgen Skjervik fra Norge har jobbet i Danmark i NIRAS sitt Graduate-program.

Utfordringer som har oppstått

«Store deler av Norge er nemlig bygd opp av ulike bergarter, som blir kaldt grunnfjellet.  Dette er av avgjørende for det geologiske arbeidet. I Danmark er forholdene helt annerledes», forklarer Amalie.

Derfor har hun også opplevd en stor utvikling i løpet av sitt halvår i Danmark og gleder seg til å ta med seg mange lærerike erfaringer tilbake til Norge.

Akkurat som den faglige utviklingen, forteller Amalie også om en viktig personlig vekst som har oppstått ved å overvinne både språklige og kulturelle forskjeller:

«Alt var nytt da jeg flyttet til Danmark. Både språket, kulturen og arbeidet», forklarer hun og understreker: «men jeg lærte å tilpasse meg, og nå er jeg rett og slett en mester i å tilpasse meg!»

Amalie har gjennom hele oppholdet i Aarhus hatt tett kontakt med sin fagansvarlige og de andre graduatene. Det har gitt henne både trygghet og ro i den nye hverdagen.

NIRAS har ifølge Amalie vært et godt sted å få være fordi «det sosiale livet og samholdet er så sterkt.» Det handler både om være en aktiv del av det lokale NIRAS badmintonlaget, dra på fredagsbar, vinsmaking og få være en del av et ungt team.

«Det er mange unge ansatte her i NIRAS og jeg har opplevd et sterkt fellesskap mellom de andre nyutdannede», sier Amalie smilende.

Fremtid og forhåpninger

Ifølge Amalies kollega Jakob Bitsch Jensen er Amalie nå «et viktig bindeledd mellom dansk og norsk fagkompetanse, som i fremtiden vil skape en bedre sammenheng mellom de geotekniske avdelingene i Oslo og Aarhus.»

Selv håper hun også å kunne bruke sine nye danske kolleger til å skape gode relasjoner på tvers av landegrensene. Og hun håper også at arbeidet hennes i fremtiden vil «bygge et mer bærekraftig samfunn og bidra til den grønne omstillingen i næringen.»

Foreløpig gleder hun seg imidlertid mest til å dele opplevelsen med de andre nyutdannede og hjelpe dem med å få en god start på oppholdet i Danmark.

Hun er allerede klar på hvilke generelle råd hun har til dem:

«Vær åpen for alle muligheter og finn motet til å prøve noe helt nytt.»

Se også:

Vil du vite mer?

Maria Reitås Messenlien

Maria Reitås Messenlien

Talent Aquisition Partner

Oslo, Norway